Mælkebøtten er nok en af de mest kendte blomster i Danmark. Desværre forvandler den flotte gule blomst sig til en spredningsmaskine, når den afblomstrer og sender sine frø på vej. 

Mælkebøtter kommer af de mange frø, som spredes ude i naturen fra marker til naboer. Bare en enkelt mælkebøtte kan blive til flere hundrede, hvis man ikke får dem ryddet af vejen,og det kan føles som et endeløst arbejde at komme af med dem. 

Hvis du vil undgå de værste former for ukrudt i plænen, skal du gå i gang med forberedelserne i græssæsonen. Her skal du nemlig give plænen lidt gødning og evt. noget kalk, hvis jorden er for sur.  

Både mos og ukrudt elsker sur jord. Det er derfor en god ide at give græsset gødning ofte, men lidt ad gangen. Har du bare pletter i græsplænen, så efterså dem, så ukrudtet ikke spirer. Er jorden blevet meget hård, kan det være nødvendigt at løsne den lidt med en rive eller lignende, inden du skal efterså med nye græsfrø.  

Du skal slå græsplænen hyppigt, så den bliver ved med at være kort og tæt i ca. 5 cm. Det gør, at frøene lægger sig ovenpå græsset og senere hen udtørrer, i stedet for at trænge ned i jorden og slå rod. Det er desuden altid en god ide er at topdress græsplænen (det er et lag ekstra jord på ca. 1cm).  

Hvis du har rigtig mange mælkebøtter, kan en komplet eller delvis omlægning af plænen være en mulighed. Det gør du ved at fræse arealet gentagende gange i et par måneder, hvorefter der sås nyt græs. Efterfølgende skal du sørge for at holde øje og fjerne fremspirede mælkebøtter, da disse skal stikkes så tidligt som muligt. 

Stikning er den nemmeste løsning, hvis det er en mindre mængde mælkebøtter, der skal fjernes. Her bruger du en kniv eller et mælkebøttejern til at skære roden over så langt nede som muligt. For at undgå yderligere spredning er det vigtigt at få fjernet dem, inden de blomstrer og sætter frø, så det største arbejde ligger i april og maj. Det kan tage tid at nedbringe antallet på denne måde, men det virker, hvis du er vedholdende! 

Husråd: 

Få en mælkebøttefri græsplæne ved at drysse lidt fint eller groft køkkensalt oven i pode-stedet. Salt udtørrer nemlig planten, så den dør og bliver nemmere at fjerne. Du skal dog være opmærksom på, at alt omkring mælkebøtten også vil blive udtørret. Vær derfor omhyggelig med mængden og indsnævre arealet så meget som muligt.  

Prøv kun at drysse salt på selve mælkebøtten, da du ellers skal til at redde græsset efterfølgende. Du skal bruge ca. ½ teske fuldt salt til hver plante.  

Mellem fliser, i sten eller grus, kan du også prøve dig frem med kogende vand. Det er dog ikke altid nok.  

Er der en mirakelkur, som får mælkebøtter til at forsvinde? Som privat haveejer er der desværre ikke nogen hurtig løsning.  

Med vores behandlinger, sørger vi dog for at behandle din græsplæne med præcis dét, som den har brug for. Vi sørger samtidigt for at bekæmpe ukrudt, så du får en flot og grøn have. Se vores servicepakker for græspleje.