Senegræs (Elytrigia repens), Rødsvingel græs (Festuca rubra), engrapgræs (Poa pratensis) og almindelig rajgræs (Lolium perenne) er navne på græsarter, der er de mest foretrukne valg i Danmark til græsplæner.
Disse græssorter er kendt for deres modstandsdygtighed, æstetiske appel og tilpasningsevne til lokale forhold, hvilket gør dem til et populært valg for husejere, der ønsker at vedligeholde en sund og bæredygtig græsplæne.
Lad os se nærmere på disse græsarter.
Senegræs (Elytrigia repens)
Senegræs er en meget hårdfør græssort, der spredes hurtigt via udløbere under jorden (rhizomer), og den lader sig vanskeligt bekæmpe. Den findes næsten overalt og tåler tørke godt. Den etablerer sig i pletter / kolonier, hvorfra den spredes hen over græsmarken. De unge planter er nogenlunde velsmagende og har en acceptabel foderværdi, men planterne bliver hurtigt træagtige med grove blade.
Senegræs bekæmpes bedst ved at grave det op og fylde op det med harpet muld og efterså, alternativ i stedet for eftersåning er at man ligger et stykke rullegræs i. Undgå for guds skyld at bruge den klassiske Round-up, da det ødelægger alt og man får ikke noget til at gro i op mod 3 år på det behandlede område.
Denne art kendes på:
- Rullet blad i en mat farve
- Stængel og blade ofte hårede
- Underjordiske udløbere (rhizomer)
- Må ikke forveksles med timothe
Rødsvingel græs (Festuca rubra)
Rødsvingel græs (Festuca rubra) er en græsart af høj værdi, som i vid udstrækning indgår i en græsblanding til såning på grund af dens mange fordele og æstetisk tiltalende udseende.
Rødsvingel græs er et populært valg i Danmark på grund af dens evne til at trives i kølige, tempererede klimaer, samt dens lave krav til gødning og vanding.
Den udviser også en fremragende modstandsdygtighed over for plænesygdomme og har en imponerende skyggetolerance. Men det er afgørende at sikre kvaliteten af frø af rødsvingel græsfrø på grund af de forskellige underarter.
På trods af disse fordele er rødsvingel følsom over for slid og har en langsom etableringshastighed, hvilket gør det nødvendigt at tilsætte rajgræs som kompensation.
Almindelig rajgræs (Lolium perenne)
Almindelig rajgræs (Lolium perenne) er en meget modstandsdygtig græssort, der er meget populær i Danmark på grund af dens hurtige spiring og etablering samt dens evne til at vokse tæt og bevare en behagelig grøn farve, hvilket resulterer i en frodig og attraktiv græsplæne.
Det er dog værd at bemærke, at rajgræs er sårbar over for sygdomme, hvilket kræver et passende tilskud af næringsstoffer. For at mindske denne risiko anvendes rødsvingel ofte sammen med rajgræs for at skabe en mere robust og holdbar græsplæne.
Engrapgræs (Poa pratensis)
Engrapgræs (Poa pratensis), også kendt som enggræs, er højt anset i Danmark for sine usædvanlige underjordiske sporer, der giver en modstandsdygtig og let reparerbar græsplæne, samtidig med at den giver en imponerende vinterhårdførhed og er kendt for sit smukke grønne udseende.
Den lange spiringsperiode og følsomheden over for lav klipning af denne type græsplæne kan give udfordringer og potentielt øge sandsynligheden for bredbladede ukrudtsarter under etableringen af græsplænen. Desuden kræver engrapgræs konsekvent vanding om sommeren for at forhindre brunfarvning.
Som en løsning kan engrapgræs kombineret med rajgræs give en effektiv græsblanding for en blomstrende græsplæne.
Hvilken type græs bør jeg vælge til min have?
Det er vigtigt at vælge den rigtige græstyper til din have, og det afhænger af forskellige faktorer såsom klima, jordtype, sollys og den tilsigtede anvendelse af græsplænen.
For at opnå de bedste resultater anbefales det at vælge en alsidig græsblanding, der kombinerer flere forskellige græstyper.
Når forskellige græsarter blandes sammen, skaber de en græsplæne, der både er stærk og visuelt tiltalende. Kombinationen af forskellige græstyper giver et varieret udvalg af kvaliteter, der sammen skaber en robust og sund græsplæne.
Hver type græs har forskellige kvaliteter, styrker og svagheder, hvilket betyder, at kombinationen af flere arter vil øge plænenes modstandsdygtighed over for sygdomme, fodgængertrafik, tørke, kolde vintertemperaturer og kraftig nedbør.
Når man vælger græsarter til en græsplæne, er det vigtigt at overveje græssets højde. Du kan vælge mellem høje græsarter eller lavtvoksende arter, afhængigt af dine præferencer og behov.
Lave arter kan være et godt valg til områder, hvor det kan være vanskeligt at slå græs, eller hvor der ønskes et velplejet udseende, mens høje græsarter kan være nyttige til erosionskontrol eller til at skabe et mere naturligt udseende landskab.
Hos Nanostone hjælper vi dig med pleje af græsplænen
At vedligeholde en frodig og sund græsplæne kræver mere end blot at vælge den rigtige type græs og kvalitetsfrø. Det kræver også ordentlig pleje og vedligeholdelse, herunder effektive teknikker til græsslåning.
For at opnå en ulastelig græsplæne er det vigtigt at indarbejde ekspertløsninger til plænepleje, bla. kan du se på vores pakker indenfor græspleje. Disse pakker giver professionel hjælp, herunder ukrudtsbekæmpelse, sæsonbestemt gødning, genudsædning af bare pletter og individuelle klippeinstruktioner fra en plæneplejeudbyder.
Desuden er der vejledning og instruktioner til efterbehandling inkluderet for at sikre optimale resultater. Med Nanostone-pakker kan du nyde en smuk, grøn og stærk græsplæne med minimal indsats og maksimale fordele.